გეოგრაფია ყველგან და ყოველთვის

ქვევრი იუნესკოს არამატერიალკური ძეგლი

საქართველო  და იუნესკოს მსოფლიო მემკვიდრეობა

საქართველოში არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლის სტატუსი 42 ობიექტს აქვს მინიჭებული. ესენია:

ქართული პოლიფონია;

ქვევრი;

ქვევრის ღვინის დაყენების უძველესი ქართული ტრადიციული მეთოდი; „დედაენა“ (ქართული საანბანე სახელმძღვანელოსშედგენის იაკობ გოგებაშვილისეული მეთოდი);

ცეკვა ფერხული;

ბერიკაობა;

კახური მრავალჟამიერი;

ქალაქური მრავალჟამიერი;

საბავშვო ლიტერატურული ჟურნალის ტრადიცია -ჟურნალი “დილა”; ცეკვა “ხორუმი”;

მესხური ყველი “ტენილი“ -ის დამზადების ტექნოლოგია;

“თეატრალური უნივერსიტეტის ყოველწლიური, სტუდენტად კურთხევის ტრადიცია – გრიმის ცხების ცერემონიალი“;

ქართული პერიოდიკის უწყვეტი ტრადიცია – ლიტერატურული ჟურნალი “ცისკარი“;

“ლაღიძის წყლების ტექნოლოგია და კულტურა“;

„ქართული ჭიდაობა“;

უძველესი ფშაური საკვები პროდუქტი – ,,დამბალხაჭო” (დამბალი ხაჭო) დამზადების ტექნოლოგია და კულტურა;

“ქართული ანბანის სამი უძველესი სახეობის ცოცხალი კულტურა”; სვანური ხალხური საკრავის “ჭუნირი” დამზადების ტრადიციული მეთოდი;

სვანური ქუდის დამზადების ტექნოლოგია;

სვანური სამზარეულო – ფეტვიანი ხაჭაპურის, კუბდარის, სვანური მარილისა  და თაშმჯაბის დამზადების ტრადიციული მეთოდი; „ვეფხისტყაოსნის“ ზეპირად ცოდნის ტრადიცია;

„ქართული პერიოდიკის უწყვეტი ტრადიცია – ლიტერატურული ჟურნალი დილა“;

„ზემო სვანეთში სამკურნალო – მინერალური, მჟავე წყლების: მუგვირი, არცხეელი, კახრლდ, ლეგაბ, სეტის, კვედილაშის და შდეგის მოხმარების ტრადიცია“;

„სვანური ხალხური საკრავი „ჩანგის“ დამზადების ტრადიციული მეთოდი“;

„ხეზე კვეთის ტრადიცია – ორნამენტი სვანურ ტრადიციულ საცხოვრისსა და საყოფაცხოვრებო დანიშნულების ნივთებში“; 

კახური ჩურჩხელის დამზადების ტექნოლოგია;

კახური ქუდის დამზადების ტრადიციული მეთოდი;

კახური პურის (დედას პური) დამზადების ტექნოლოგია;

მეთუნეობის უძველესი ტრადიცია ვარდისუბანში;

“ზარით დაკრძალვის სვანური რიტუალი”;

ბაზიერობა (დამჭერი მტაცებელი მფრინველით ანუ ბაზით ნადირობა); ქართული პერიოდიკის უწყვეტი ტრადიცია- ლიტერატურული ჟურნალი “განთიადი”;

“ქართული ტრადიციული სუფრის/პურობის კულტურა (ქართული სუფრა)”;

ლურჯი სუფრის დამზადების ტრადიციული ტექნოლოგია და კულტურა;

ქართული ხალხური სამედიცინო ცოდნა და მისი გამოყენების ტრადიციები;

“ქართულ-ებრაული 26 საუკუნოვანი უნიკალური ურთიერთობების ტრადიცია”;

“ცხავატური მეთუნეობა”;

ქართული აბრეშუმი,;

“ქსნური ულამი – უსასყიდლო შრომითი ურთიერთდახმარების ტრადიცია”;

ჩამოთვლილთაგან ექვსს   – ქვევრს, ქვევრის ღვინის დაყენების უძველეს ქართულ ტრადიციულ მეთოდს, „დედაენას“ (ქართული საანბანე სახელმძღვანელოს შედგენის იაკობ გოგებაშვილისეული მეთოდი), “ქართული ანბანის სამი უძველესი სახეობის ცოცხალ კულტურას”, “ქართულ ჭიდაობას”, “ქართულ-ებრაული 26 საუკუნოვანი უნიკალური ურთიერთობების ტრადიციას” – ეროვნული კატეგორია აქვს განსაზღვრული.