საქართველოში არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლის სტატუსი 42 ობიექტს აქვს მინიჭებული. ესენია:
ქართული პოლიფონია;
ქვევრი;
ქვევრის ღვინის დაყენების უძველესი ქართული ტრადიციული მეთოდი; „დედაენა“ (ქართული საანბანე სახელმძღვანელოსშედგენის იაკობ გოგებაშვილისეული მეთოდი);
ცეკვა ფერხული;
ბერიკაობა;
კახური მრავალჟამიერი;
ქალაქური მრავალჟამიერი;
საბავშვო ლიტერატურული ჟურნალის ტრადიცია -ჟურნალი “დილა”; ცეკვა “ხორუმი”;
მესხური ყველი “ტენილი“ -ის დამზადების ტექნოლოგია;
“თეატრალური უნივერსიტეტის ყოველწლიური, სტუდენტად კურთხევის ტრადიცია – გრიმის ცხების ცერემონიალი“;
ქართული პერიოდიკის უწყვეტი ტრადიცია – ლიტერატურული ჟურნალი “ცისკარი“;
“ლაღიძის წყლების ტექნოლოგია და კულტურა“;
„ქართული ჭიდაობა“;
უძველესი ფშაური საკვები პროდუქტი – ,,დამბალხაჭო” (დამბალი ხაჭო) დამზადების ტექნოლოგია და კულტურა;
“ქართული ანბანის სამი უძველესი სახეობის ცოცხალი კულტურა”; სვანური ხალხური საკრავის “ჭუნირი” დამზადების ტრადიციული მეთოდი;
სვანური ქუდის დამზადების ტექნოლოგია;
სვანური სამზარეულო – ფეტვიანი ხაჭაპურის, კუბდარის, სვანური მარილისა და თაშმჯაბის დამზადების ტრადიციული მეთოდი; „ვეფხისტყაოსნის“ ზეპირად ცოდნის ტრადიცია;
„ქართული პერიოდიკის უწყვეტი ტრადიცია – ლიტერატურული ჟურნალი დილა“;
„ზემო სვანეთში სამკურნალო – მინერალური, მჟავე წყლების: მუგვირი, არცხეელი, კახრლდ, ლეგაბ, სეტის, კვედილაშის და შდეგის მოხმარების ტრადიცია“;
„სვანური ხალხური საკრავი „ჩანგის“ დამზადების ტრადიციული მეთოდი“;
„ხეზე კვეთის ტრადიცია – ორნამენტი სვანურ ტრადიციულ საცხოვრისსა და საყოფაცხოვრებო დანიშნულების ნივთებში“;
კახური ჩურჩხელის დამზადების ტექნოლოგია;
კახური ქუდის დამზადების ტრადიციული მეთოდი;
კახური პურის (დედას პური) დამზადების ტექნოლოგია;
მეთუნეობის უძველესი ტრადიცია ვარდისუბანში;
“ზარით დაკრძალვის სვანური რიტუალი”;
ბაზიერობა (დამჭერი მტაცებელი მფრინველით ანუ ბაზით ნადირობა); ქართული პერიოდიკის უწყვეტი ტრადიცია- ლიტერატურული ჟურნალი “განთიადი”;
“ქართული ტრადიციული სუფრის/პურობის კულტურა (ქართული სუფრა)”;
ლურჯი სუფრის დამზადების ტრადიციული ტექნოლოგია და კულტურა;
ქართული ხალხური სამედიცინო ცოდნა და მისი გამოყენების ტრადიციები;
“ქართულ-ებრაული 26 საუკუნოვანი უნიკალური ურთიერთობების ტრადიცია”;
“ცხავატური მეთუნეობა”;
ქართული აბრეშუმი,;
“ქსნური ულამი – უსასყიდლო შრომითი ურთიერთდახმარების ტრადიცია”;
ჩამოთვლილთაგან ექვსს – ქვევრს, ქვევრის ღვინის დაყენების უძველეს ქართულ ტრადიციულ მეთოდს, „დედაენას“ (ქართული საანბანე სახელმძღვანელოს შედგენის იაკობ გოგებაშვილისეული მეთოდი), “ქართული ანბანის სამი უძველესი სახეობის ცოცხალ კულტურას”, “ქართულ ჭიდაობას”, “ქართულ-ებრაული 26 საუკუნოვანი უნიკალური ურთიერთობების ტრადიციას” – ეროვნული კატეგორია აქვს განსაზღვრული.